lördag 2 januari 2010

Burgundisk köttgryta

Malin ville ha receptet på denna fantastiskt goda gryta :D

Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta

Ingredienser

Portioner: 6

1 kg grytbitar (av nöt)

2 msk smör (extra till stekning)

1 msk tomatpuré

2 msk Vetemjöl

½ dl balsamvinäger

2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)

½ (à 75 cl) flaska rödvin

2 paket bacon (skivad á 140 g)

200 g Champinjoner

2 vitlöksklyftor

1 burk syltlök (275 g)

Salt

Peppar

BOUQUET GARNI

1 bit Morot

ett par timjankvistar

ett par persiljekvistar

2 Lagerblad

steksnöre

1 dl grovhackad Persilja





Gör så här

Sätt ugnen på 175°C. (beror på om du ska göra på spis eller ugn, vi valde att göra den på spisen)



Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.



Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter). Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.

Strö över mjölet och blanda väl.



Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin.

Sänk värmen och sjud.



Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken.

Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.



Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.



Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.

Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar