tisdag 31 juli 2012

Sesamknäcke med rosmarin

Här kommer det efterlängtade receptet på världens godaste knäckebröd!
Går lätt att byta ut mot vilket snacks som helst.














Sesamknäcke med rosmarin
ca 1 timma

Till 12 bröd:
1/4 paket jäst (12gr)
5 dl ljummet vatten (37°)
2 tsk salt
12 dl kärnvetemjöl med fullkorn (720 gr)
1 dl sesamfrön

Till utbakning:
2-3 dl mjöl
1 dl sesamfrön
1/2 dl torkad rosmarin
1/2 dl flingsalt
2 äggvitor
2 msk vatten

Gör så här:
1. Dela upp jästen från hörn till hörn, då är det lätt att få ut 1/4 av paketet.
2. Fördela jästen i en bunke. Häll på vattnet. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, mjöl och sesamfrön. Arbeta ihop allt till en elastisk och smidig deg.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 12 delar. Dela den i 12 delar. Forma varje bit till en rund bulle. Låt bullarna jäsa under handduk ca 30 min.
4. Sätt på ugnen på 275°. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn kaka. Mjöla arbetsbänken ordentligt så att degen inte fastnar. Lägg över kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Blanda sesamfrön, rosmarin och flingsalt i en skål.
6. Vispa ihop äggvitor med vatten. Pensla kakorna med vätskan och strö över fröblandningen.
7. Grädda mitt i ugnen 5-7 min beroende på tjocklek. Låt kallna på galler.

Tips 1: Knyt ett band runt brödet och ge bort.
Tips 2: Passar perfekt till delikatessostar!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar