Malin ville ha receptet på denna fantastiskt goda gryta :D
Burgundisk köttgryta
Ingredienser
Portioner: 6
1 kg grytbitar (av nöt)
2 msk smör (extra till stekning)
1 msk tomatpuré
2 msk Vetemjöl
½ dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
½ (à 75 cl) flaska rödvin
2 paket bacon (skivad á 140 g)
200 g Champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (275 g)
Salt
Peppar
BOUQUET GARNI
1 bit Morot
ett par timjankvistar
ett par persiljekvistar
2 Lagerblad
steksnöre
1 dl grovhackad Persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C. (beror på om du ska göra på spis eller ugn, vi valde att göra den på spisen)
Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter). Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.
Strö över mjölet och blanda väl.
Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin.
Sänk värmen och sjud.
Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken.
Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.
Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar